Vertigo baş dönmesinin latince ismidir. Vertigo sırasında hem çevrenizde bir dönme hissedersiniz, hem de hareket ediyormuş gibi hissedersiniz.
Ayağa kalktığınızda, yürüdüğünüzde, pozisyon değiştirdiğinizde veya başınızı hareket ettirdiğinizde dengesizlik duyguları kötüleşebilir.
İki ana vertigo türü vardır;
Periferik vertigo; iç kulakta bir sorun olduğunda olur.
Merkezi vertigo; beyin ile ilgili bir sorun olduğunda olur.
Enfeksiyon, beyin tümörü, felç, travmatik beyin hasarı gibi sebeplerden olabilir.
Her yaşta olabilir. 65 yaş üstü kişilerde daha sıktır. Kadınlarda vertigo oranı erkeklerden daha fazladır.
Yaygın bir sorundur. Toplum için de yaşam boyunca en az bir kez görülme oranı yaklaşık % 40’ dır.
Ortalama olarak, vertigo atakları birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Şiddetli vakalarda, insanlar saatlerce, günlerce, haftalarca ve hatta aylarca vertigo yaşayabilir.
Vertigo korkutucu olabilir ama durumun kendisi ciddi sayılmaz. Bununla birlikte, baş dönmesi diğer potansiyel olarak ciddi sağlık durumlarıyla bağlantılı olabilir. Bu nedenle, tekrarlayan veya uzun süreli vertigo atakları yaşarsanız, mutlaka doktora başvurmanız gerekir.
Ani gelişen ve şiddetli bir vertigo atağınız olduysa, beraberinde bulantı, kusma var ve baş hareketleri vertigonuzu artırıyor ise mutlaka acil servise başvurmanız gerekir. Sebebin ortaya konularak, damar içi serum tedavisi ile vertigo tedaviniz uygulanmalıdır.
Daha hafif bir vertigonuz var ise kulak burun boğaz hekimi yada nöroloji hekimine başvurmanız, muayene olmanız ve sebebin ortaya konulması gerekir.
Vertigo sebebine göre tedavisi düzenlenir;
İç kulak kaynaklı bir vertigo ise doktor kontrolünde ilaç tedavisi başlanabilir, size vertigo önleyici baş hareketleri egzersizleri tavsiye edilebilir.
Merkezi kaynaklı bir vertigonuz varsa bu durumda bir nöroloji uzmanı tarafından takibe alınarak onun önereceği tedavileri kullanmanız gerekir.